Het ontstaan van EventBridge

EventBridge is in 2013 opgericht door Frank de Groof. Hij was in 2009 getuige van het opbouwen van een Baileybrug, een vakwerkbrug waarmee vrije overspanningen kunnen worden gerealiseerd tot 60 meter. De grote hoeveelheid elementen en arbeid, waarmee deze voetgangersbrug werd gebouwd, zorgde voor het ontstaan van het idee voor EventBridge.

De eerste grote innovatie in 70 jaar

De vakwerkbrug (Bailey-/Callender-Hamiltonbrug) bewijst haar nut al sinds 1943. Veelzijdigheid en flexibiliteit zorgen ervoor dat deze bruggen nog altijd veel worden gebruikt in militaire en civiele toepassingen. Deze veelzijdigheid en flexibiliteit heeft echter ook een keerzijde. De flexibiliteit zorgt namelijk voor veel logistieke voorbereidingen en arbeidsuren tijdens het bouwen. Daarnaast zijn de onderdelen niet geoptimaliseerd voor compact transport.

De absolute uitblinker in veelzijdigheid en flexibiliteit is de steigerbrug, opgebouwd met steigermateriaal of een doorontwikkeling daarvan. Steigermateriaal wordt overal toegepast, en heeft ook een indrukwekkend lange geschiedenis. Het huidige systeem, met ronde stalen buizen, is geïntroduceerd rond 1944. Omdat een dergelijke brug vaak voor het grootste deel nog op locatie moet worden opgebouwd, en ook uit heel veel losse onderdelen bestaat, maakt het plaatsen van een steigerbrug echter erg arbeidsintensief en foutgevoelig.

Een grote efficiëntieslag

Met deze kennis startte De Groof het ontwikkeltraject: hoe de vele potentiële mogelijkheden binnen de markt van mobiele voetgangersbruggen te benutten? Met als missie, het bereikbaar maken van mobiele bruggen voor een grotere doelgroep, en daarmee de veiligheid en doorstroming bij evenementen en infrastructurele projecten verbeteren.

Snelheid was gedurende het ontwikkeltraject een aandachtspunt. Met een bouwtijd van drie uur, én een minimale logistieke voorbereiding, hebben we daarin zeer grote stappen gezet. Omdat de brug vanuit een ‘blanco’ uitgangspunt is ontworpen, kwamen er tijdens het ontwerpproces nog meer voordelen naar voren. Zo blijkt het assembleren van de brug op grondniveau een extra positieve uitwerking te hebben op de veiligheid van de crew; er hoeft namelijk nog maar minimaal op hoogte te worden gewerkt.

Van snelheid tot esthetiek

We hebben bij het ontwerp van onze voetgangersbrug niet alleen naar de inzet van arbeid, materiaal en middelen gekeken. Ook esthetiek heeft aandacht gekregen. Een EventBridge-brug heeft een slanke, maar toch robuuste uitstraling. Daarnaast zorgt de boogvorm van onze bruggen voor een sierlijke en herkenbare vorm. Wij zijn dan ook van mening dat onze bruggen de wereld een heel klein beetje mooier maken…

News

EVENTBRIDGE OP INFRATECH 2019

Vrijdag 11 januari 2019

EventBridge bouwt van dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 […]

Lees verder

EEN EFFECTIEVE OVERSTEEKPLAATS TIJDENS DE BOSTON MARATHON

Vrijdag 6 oktober 2017

Tijdens de Boston Marathon zijn de organisatoren met een originele […]

Lees verder